80 East Rainey Project Progress

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

80 EAST RAINEY MIXED-USE HIGH-RISE PROJECT PROGRESS


The project is designed with Austin's Rainey Street neighborhood character in mind, known for its bars, eateries, and nightlife. The project reimagines an infill site along Rainey Street, previously used as a food truck lot, into a high-rise mixed-use tower designed in such a way as to invite and engage the public. Ground-floor retail and alcoves planned into the building’s street frontage create social space and allow for a sidewalk cafe culture. Two historic bungalows are preserved and incorporated into the site plan with a landscaped walkway that acts as a connection point for pedestrians to safely traverse from Rainey Street to the riverfront trails and park to the west.

A contextual planning approach, and a sensitive yet bold architectural vocabulary, shape this project into the heart of Austin's growing community. Masonry brickwork encapsulating the building podium engages local masons to further connect the building to its setting and reaffirm its sense of place in the neighborhood. The residential tower above the garage podium extends the project’s themes with mixed aesthetics that echo the dynamic collection of commercial activities on Rainey Street. Residential amenity levels atop the podium are arranged in staggered tiers that seem to organically erode into the building mass.

 

Project Team: David A. HaymesJeff Renterghem, Greg Klosowski (PM), Javier Ortiz, Sofia Ramos, Michael Henning, Peter Evanich


November 2021 - Design Coordination at PH with Landscape Architect, TBG Partners!


2021 - Project Reveal

Project Goals

- Adhere to the current Rainey district feel and story by providing community spaces for pedestrians
- Provide 10% on-site affordable housing
- Preserve two existing bungalow homes and incorporate them into the new site plan
- Activate the entire Rainey Street frontage
- Connect Rainey Street to the Alley and be a catalyst for future connection of Rainey district to the riverfront trails and the future expansion of the Mexican American cultural center
- Reduce vehicle traffic loads on Rainey Street by moving vehicular access, loading, and pick-up away from the street
- Preserve most of the existing trees on site
- Improve pedestrian experience by providing additional shading, planting oversized trees in front of the property

 

City Context

Austin’s Rainey District is defined by a series of bungalows that have been converted into restaurants and bars over time. The street as a result has become a dynamic nightlife hotspot for dining and entertainment. Rainey Street has recently started attracting urban dwellers due to its proximity to the city center as well as the Colorado River and the riverfront green space.

City Context Map by Landscape Architect, TBG Partners
Building Context Diagram

 

Existing Site Conditions

The site currently operates as a food truck lot and is occupied by two bungalows which currently operate as bars.

Existing Site Conditions by Landscape Architect, TBG Partners

 

Site Plan

Facing the street will be various retail and restaurants while the preserved bungalows will provide additional use as commercial space. Between the main building and the bungalows will be a landscaped garden and walkway connecting Rainey Street to the riverfront park and trails.

Site Plan by Landscape Architect, TBG Partners

 

Human Experience Vignette - Public Realm

Rendering by Landscape Architect, TBG Partners
Rendering by Landscape Architect, TBG Partners
Rendering by Landscape Architect, TBG Partners

1203 North California Project Progress

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

1203 NORTH CALIFORNIA PROJECT PROGRESS


A new 9-story residential building is under development at the vacant corner of California Ave & Division Street in Chicago’s Humboldt Park neighborhood. The site anchors the western gateway to the Paseo Boricua, the vibrant art district and commercial corridor extending to Western Avenue. Hispanic Housing Development Corp. is leading the project to construct 64 apartments targeted to families in the community who seek affordable alternatives to relocating out of the area. The program also includes a large multi-story mural by local artist Antonio Beniquez celebrating Humboldt Park’s multicultural heritage, ground-floor retail, indoor parking spaces, a multi-purpose outdoor recreation terrace, and space for sidewalk markets and cafes. Occupancy is scheduled for 2023.

Project Team: Ken DeMuth (PM), Justin Palmer


December 17, 2021 - Design Reveal

Context:
The building replaces a vacant lot located at California and Divison St. along the west end of the Paseo Boricua, whose transition location between a park, residential district, and thriving commercial corridor is ideally suited to encourage a pedestrian-oriented lifestyle that supports aging in place and handicapped individuals. Within walking distance are grocery stores, banking, a hospital, a public park, and other commercial goods and services. The added population of the boiling will serve to bolster existing businesses while invigorating pedestrian activity for a more vibrant and secure community.


 

Site Design:
The building responds to the distinguishing characteristics of its corner site. Division St. is an active commercial corridor and is fronted with a facade of traditional masonry materials articulated by entrances and storefronts. The wide walkways will accommodate outdoor market and cafe uses for ground-level tenants to engage with the passersby. The corner space is designed as a meeting room suited to public and private uses intended to facilitate the building's role as community-oriented. The residential entry at California is given room for visual and spatially identity, recessed and marked with graphics and an illuminated entry cover. The existing bus shelter on California Ave maintains its place free from competing entries and displays with a visual connection to the Lobby for user convenience. Service functions and parking are relegated to the rear freeing the street fronts of four curb cuts.

 

Public Realm:
The building contributes to the public realm by 'completing the street' and turning the corner to provide a commercial facade extension to California Ave. The art and cultural expressions of the paseo will be celebrated through a commissioned multi-story, multi-facade mural installation applied to the north side and extending to the west.

 

The Mural:
Antonio Beniquez, a long-time Humboldt Park area resident, is the original artist responsible for the famed "Humboldt" mural on the building wall facing the project site. The giant mural was a tribute to the neighborhood where he grew up attending the annual Puerto Rican parade on the Paseo Boricua. Antonio will once again be responsible for a new mural on the exposed north side of the building's wall, which will be highly visible driving south on N. California Ave and from Humboldt Park.

 

Massing:
The building utilizes a mass that anchors the corner, with frontages oriented to the park and the east skyline for best views and light. It also results in a 2nd-floor open terrace space fronting on Division St that is both semi-protected and well illuminated by the sun. The building is organized around a traditional base, middle and top format to provide a readily understood compositional theme that transitions stylistic conventions that are sensibly digestible in an architectural way.

 

Facade:
The facade incorporates masonry trim and face brick materials at ground level that are in harmony with vintage facades and scale of Division St. As the structure moves to the corner and rises, the articulation becomes modular and repetitive with contemporary phenolic rain screen panels, tinted glass, and painted aluminum. The building's corner is anchored with a vertical glazed shaft which serves to bookend the western terminus of the commercial paseo.

 

Construction:
The project will utilize a poured in place, post-tension concrete structure supported by drilled caissons. The building skin is an insulated metal stud assembly faced with rain screen ventilated cavity assemblies of brick veneer, stone panels, and high-pressure pressed phenolic panels with integral colors or graphics. The roof and terrace utilize pedestal-supported precast architectural pavers with a modular vegetated extensive green roof system over an insulated membrane.

 

Sustainability:
The project will achieve a 100pt score following the Chicago Sustainable Development Policy designed to meet Energy Star; exceeding the Chicago Energy Code by 10%; providing a Green Roof; reducing indoor water usage by 25%; providing proximity to qualified transit services; providing EV vehicle charging ready facilities; and providing CTA digital display. Many other features that are best practices in resource-efficient construction are incorporated for a durable building that will continue to be owned and managed by the developer.

Flats on Federal Project Progress

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

ARMOUR INSTITUTE ADAPTIVE REUSE PROJECT PROGRESS


Armour Institute is the iconic red brick building that can be seen from the I-90 Expressway just before entering downtown Chicago from the south. Opened in 1893, the historic building would eventually become a part of the renowned Illinois Institute of Technology (IIT, Illinois Tech) campus where it continued to serve administrative duties until being closed in 2007. The Armour Institute of Technology began as a manual training school teaching under one roof architecture, engineering, industrial arts, physical ed, and the nation's first fire protection engineering courses, resulting in a structure as varied as its curriculum. In 2017, private developers purchased the building with a plan to convert the building for residential use. New fire protection systems, masonry repairs, and structural reinforcing are a part of the program for building wide repairs and upgrades. Upon completion, Armour Institute will adopt a new name, the Flats on Federal, and will include 102 market-rate and affordable units as wel as resident amenities. The Chicago Landmark building will continue to serve local residents and the IIT neighborhood as a viable housing option available to students and non-students alike.

Project Team: Kenneth DeMuth, Christopher Woodfin, Elliot Schwarz


May 6, 2021 - The Plan Review Committee of the Landmarks Division of the Department of Planning for the City of Chicago approves proposed plans for adaptive reuse of the former Armour Institute building.

Armour Institute


January 15, 2021 - "Before" images


December 3, 2020 - Masonry repair work begins at Armour Institute

armour institute masonry work armour institute masonry work armour institute masonry work armour institute masonry work armour institute masonry work armour institute masonry work
Drone photography courtesy of Klein & Hoffman